Με κόστος μεγαλύτερο κατά 10%-15% από ένα συμβατικό προκάτ, αλλά με απόσβεση της επιπλέον δαπάνης σε λίγα χρόνια και με την προοπτική καλύτερης ποιότητας ζωής, κερδίζουν έδαφος στην αγορά!

 

Απόσβεση σε χρονικό διάστημα λίγων ετών και καλύτερη ποιότητα ζωής στους ιδιοκτήτες τους υπόσχονται τα προκατασκευασμένα βιοκλιματικά σπίτια. Με κόστος που είναι μεγαλύτερο κατά 10-15% από ένα τυπικό προκάτ σπίτι, τα βιοκλιματικά φαίνεται ότι κερδίζουν σημαντικό μερίδιο στην αγορά ακινήτων.

Η καλύτερη ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των βιοκλιματικών σπιτιών ανεβάζει το κόστος τους στα 850-950 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, σε σχέση με τα 750-800 ευρώ που αναμένεται να πληρώσει όποιος αποφασίσει να αγοράσει ένα μη βιοκλιματικό σπίτι. Οι αποκλίσεις στις τιμές παρουσιάζονται σε σχεδόν όλα τα μέρη του σπιτιού. Και το συνολικό κόστος μπορεί να ανέβει κατά 50.000 ευρώ επιπλέον, αν ο αγοραστής αποφασίσει να επενδύσει στο «πλήρες πακέτο» τοποθετώντας φωτοβολταϊκό και σύστημα γεωθερμίας.

«Τα προκατασκευασμένα σπίτια δεν μπορούν να γίνουν ποτέ 100% βιοκλιματικά», λέει ο πολιτικός μηχανικός Νίκος Παπαβλασόπουλος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το «ελαφρύ» κέλυφός τους δεν έχει τη θερμοχωρητικότητα που έχει ένα σπίτι κατασκευασμένο, για παράδειγμα, από πέτρα.

«Ακόμα και έτσι όμως μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να εξασφαλίσουμε ότι τα σπίτια θα είναι αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον». Τα επιπλέον έξοδα για το κέλυφος και τα κουφώματα ενός σπιτιού 80 τετραγωνικών δεν είναι μεγάλα, δεδομένου ότι τα μοντέρνα προκάτ σπίτια έχουν ούτως ή άλλως αρκετά καλή μόνωση.

«Στην περίπτωση που θέλουμε να επιτύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, μπορούμε να τοποθετήσουμε στα κουφώματα και στο κέλυφος υλικά που θα ανεβάσουν το κόστος του σπιτιού κατά περίπου 2.500 ευρώ», σημειώνει ο κ. Παπαβλασόπουλος.

Σε ένα βιοκλιματικό προκάτ μπορεί να τοποθετηθεί σύστημα παθητικού δροσισμού, όπως η ηλιακή καμινάδα, με επιπλέον κόστος 1.000 ευρώ και σκίαστρα που κοστίζουν 500 ευρώ το καθένα. Είναι δυνατόν επιπλέον να σχεδιαστούν και να τοποθετηθούν περισσότερα ανοίγματα με έξτρα κόστος περίπου 1.000 ευρώ.

Οι δαπάνες
Το κόστος του βιοκλιματικού σπιτιού ανεβαίνει πολύ, μόνο στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης αποφασίσει να τοποθετήσει φωτοβολταϊκό ή σύστημα γεωθερμίας για να μειώσει στο ελάχιστο το κόστος του ρεύματος και της θέρμανσης.

Για να αποδώσει το μέγιστο των 10 KW, το φωτοβολταϊκό πρέπει να τοποθετηθεί με κλίση 30 μοιρών σε 100 τετραγωνικά μέτρα στέγης που είναι προσανατολισμένη στον Νότο. «Το κόστος για την αγορά, την τοποθέτηση, την ενίσχυση της στέγης και τη σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ φτάνει τα 40.000 ευρώ. Ερχεται όμως με εγγύηση 25 ετών και υπολογίζουμε ότι μπορεί να δώσει στον ιδιοκτήτη ποσό 7.500 ευρώ τον χρόνο από την πώληση του ρεύματος στη ΔΕΗ».

Η γεωθερμία βασίζεται στο γεγονός ότι το νερό, όταν τρέχει μέσα σε σωλήνες που βρίσκονται μερικά μέτρα μέσα στη γη κάτω από τα σπίτι, έχει σταθερή θερμοκρασία 17 βαθμών. Επομένως απαιτείται πολύ λίγη ενέργεια για να ζεσταθεί και να φτάσει στους περίπου 22 βαθμούς που είναι η κανονική θερμοκρασία ενός σπιτιού.

«Για ένα σπίτι 80 τετραγωνικών μέτρων χρειάζεται να απλώσουμε σωλήνες σε εμβαδόν 400 τετραγωνικών μέτρων και να τις τοποθετήσουμε οριζόντια σε βάθος 2,6 μέτρων μέσα στο χώμα. Το κόστος ανέρχεται σε περίπου 15.000 ευρώ, αλλά η εξοικονόμηση σε πετρέλαιο ή ρεύμα για τα κλιματιστικά είναι πολύ σημαντική», λέει ο κ. Παπαβλασόπουλος.

Συστήματα 
Αυτόματο άνοιγμα των φώτων

Μια συμπληρωματική έξυπνη κίνηση, η οποία προϋποθέτει επιπλέον κόστος περίπου 3.000 ευρώ, είναι η τοποθέτηση ενός ηλεκτρονικού συστήματος, το οποίο θα ρυθμίζεται για να ανοιγοκλείνει παράθυρα, ρολά, στέγαστρα και φώτα σε προκαθορισμένες ώρες. Ο κ. Παπαβλασόπουλος λέει ότι η τελευταία «πινελιά» σε ένα βιοκλιματικό σπίτι θα πρέπει να είναι η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον χρωμάτων. «Εκτός από το περιβάλλον, το σπίτι θα πρέπει να είναι και φιλικό προς την αναπνοή μας. Για τον λόγο αυτό συνιστούμε χρώματα, τα οποία είναι ακριβότερα αλλά δεν περιέχουν επιβλαβείς ουσίες. Το επιπλέον κόστος για την αγορά τους ανέρχεται περίπου στα 1.500 ευρώ».

Κόστη 
Οικονομία σε βάθος χρόνου

Το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν πλέον οι κατασκευαστές, είναι το κατά πόσο όλα αυτά τα έξοδα θα φέρουν μακροπρόθεσμα οφέλη στους ιδιοκτήτες που θα αποφασίσουν να επενδύσουν. «Το ερώτημα δεν θα πρέπει να είναι το κόστος, αλλά τα χρήματα που θα χρειάζεται ο ιδιοκτήτης για τα λειτουργικά έξοδα του σπιτιού. Αν υπολογίσουμε ότι ένα σπίτι χρειάζεται περίπου 300 ευρώ τον μήνα για θέρμανση, ρεύμα κ.λπ., μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι με αυτά τα δεδομένα το βιοκλιματικό προκάτ σπίτι είναι στην πράξη φθηνότερο και σε βάθος δεκαετίας ο ιδιοκτήτης θα έχει πάρει ουσιαστικά πίσω μεγάλο μέρος από τα χρήματα που δαπάνησε», καταλήγει ο κ. Παπαβλασόπουλος.

 

 

Στέλιος Βογιατζάκης

Add comment


Security code
Refresh