Προκηρύχθηκε επιτέλους το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων, το οποίο αναμένονταν εδώ και πολλούς μήνες.

Η υποβολή των φακέλων για ένταξη στο πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τις 18 Δεκεμβρίου και μπορούν να ενταχθούν επενδύσεις με προϋπολογισμό από 25 μέχρι 400 χιλιάδες.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΕΣΠΑ

Α. Επιχειρήσεις που θα ιδρυθούν από 7.11.2017 και μετά.
Β. Επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που έχουν συσταθεί μέχρι σήμερα και:
1. Έχουν αποκτήσει έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ 55 του Παραρτήματος V της αναλυτικής πρόσκλησης, ή/και τους ΚΑΔ : 41.20.20.01 ή 41.20.20.02

 1. Το ΑΦΜ της επιχείρησης δεν έχει αναπτύξει καμία οικονομική δραστηριότητα από τη σύστασή του (μηδενικός κύκλος εργασιών).
 2. Δεν έχει γνωστοποιηθεί ή εκδοθεί άδεια (σήμα) λειτουργίας του τουριστικού καταλύματος.
 3. Διαθέτουν άδεια δόμησης για το συγκεκριμένο τουριστικό κατάλυμα.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ
Ο προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 25.000,00 € έως 400.000,00 €.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΣΠΑ

 • 45 % Χωρίς την υποχρέωση Πρόσληψης Προσωπικού
 • 50 % Στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού για τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ μισθωτής εργασίας (η επίτευξη του στόχου ελέγχεται ένα χρόνο μετά την υλοποίηση της επένδυσης από τον δικαιούχο (ημερομηνία τελευταίου παραστατικού τιμολόγιο/εξόφληση).

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής, ο δυνητικός δικαιούχος της ενίσχυσης μπορεί να χρησιμοποιήσει ιδίους πόρους (ίδια συμμετοχή) ή/και δάνειο.
Υποχρεωτικά πρέπει να προσκομίσουν κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης αποδεικτικά στοιχεία εξασφάλισης της Ιδιωτικής Συμμετοχής σε ποσοστό τουλάχιστον του 60% του προτεινόμενου Επενδυτικού Σχεδίου

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ
Από 18.12.2017 έως 28.03.2018.

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
1. Ξενοδοχεία

Κατάταξη σε κατηγορία 3*** (τριών αστέρων) και άνω

Δυναμικότητα Δέκα (10) έως και πενήντα (50) κλίνες

Δυναμικότητα ξενοδοχειακού καταλύματος μεγαλύτερη των πενήντα (50) κλινών, δεν αποτελεί αιτία αποκλεισμού/απόρριψης της πρότασης. Το τμήμα ωστόσο του επενδυτικού σχεδίου που αφορά στη δυναμικότητα άνω των πενήντα (50) κλινών θα χρηματοδοτηθεί με ιδία κεφάλαια.

 1. Ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων που προβλέπονται στο π.δ. 33/1979
 2. Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping)
 • Κατάταξη σε κατηγορία 3*** (τριών αστέρων) και άνω
 1. Ξενώνες φιλοξενίας νέων
 2. Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες
 • Ελάχιστος Αριθμός κατοικιών: Τρεις (3)
 1. Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα
 • Κατάταξη σε κατηγορία 3 κλειδιά και άνω
 • Ελάχιστη δυναμικότητα Δέκα (10) κλίνες
 1. Τουριστικά είναι τα γραφεία κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 393/1976 (Α΄199)
 2. Γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων ολικής μίσθωσης ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων.
 3. Επιχειρήσεις εκμίσθωσης μοτοσικλετών, τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων άνω των 50 κ. εκ.
 4. Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.) που έχουν στην κυριότητα, νομή ή κατοχή τους ένα ή περισσότερα ειδικά τουριστικά λεωφορεία του ν. 711/1977.
 5. Ναυλομεσιτικά γραφεία που αναλαμβάνουν την εκναύλωση επαγγελματικών πλοίων αναψυχής.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

 • Αθλητικός Τουρισμός: α) στη θάλασσα (π.χ. καταδύσεις αναψυχής, γήπεδα γκολφ, μίνι γκολφ, θαλάσσιο σκι, θαλάσσιο αλεξίπτωτο, ιστιοσανίδα, ιστιοδρομίες, αετοσανίδα, κολύμβηση και λοιπά θαλάσσια αθλήματα), β) σε λίμνες – ποτάμια (π.χ. canoe kayak, rafting κ.ά), γ) σε ορεινές, ημιορεινές, πεδινές ή/ και αστικές και ημιαστικές περιοχές (π.χ ορειβασία, αναρρίχηση, πίστες mountain bike, αιωροπτερισμός– Αλεξίπτωτο πλαγιάς, διάβαση φαραγγιών- δασών, τουρισμός άγριας ζωής, ποδηλασία πόλης, ιππασία κ.ά).
 • Θαλάσσιος τουρισμός: Εκτός πολλών εκ των ανωτέρω δραστηριοτήτων του αθλητικού τουρισμού στη θάλασσα όπως π.χ. θαλάσσιο σκι, στην ειδική αυτή μορφή τουρισμού περιλαμβάνονται δραστηριότητες αναψυχής που συνδέονται με θαλάσσιες περιηγήσεις (κρουαζιέρες με κρουαζιερόπλοια ή άλλα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής).
 • Τουρισμός υπαίθρου: α) φυσιολατρικός τουρισμός που αναπτύσσεται στις χαρακτηριζόμενες «φυσικές» περιοχές με σκοπό να αποκτήσουν γνώσεις για τη φύση οι τουρίστες, β) τουρισμός παρατήρησης και ερμηνείας της φύσης (π.χ. παρατηρητήρια, κέντρα ενημέρωσης επισκεπτών και ορειβατικά καταφύγια), γ) περιπατητικός τουρισμός που αναπτύσσεται στα περιπατητικά μονοπάτια της υπαίθρου και δ) περιηγητικός τουρισμός όταν η περιήγηση ή η εκδρομή γίνεται στην ύπαιθρο. Η μορφή αυτή συνδέεται και με τον αθλητικό τουρισμό που αναπτύσσεται σε λίμνες – ποτάμια, ορεινές, ημιορεινές, πεδινές και ημιαστικές περιοχές που αναφέρεται ανωτέρω.
 • Άλλες ειδικές – εναλλακτικές μορφές τουρισμού: Ψυχαγωγικά και θεματικά πάρκα π.χ πάρκα περιπέτειας, πάρκα ομοιωμάτων (miniature parks) κ.ά.


Στην τελική ευθεία έχει μπει το πολυαναμενόμενο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» το οποίο θα χρηματοδοτήσει με σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ διάφορες παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης σε κατοικίες.

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις συνεργασίας με τις 10 εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, να διαμορφωθεί ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος και να «στηθεί» η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι δικαιούχοι θα ξεκινήσουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο ξεκίνημα του Νοεμβρίου. Συνοπτικά το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί παρεμβάσεις με μέγιστο ύψος προϋπολογισμού παρέμβασης τα 250 ευρώ ανά τ.μ. και τα 25.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και το ΦΠΑ) ανά αίτηση, με την επιδότηση να φτάνει ακόμη και μέχρι το 70% (17.500 ευρώ).

Σε περίπτωση, που ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να πάρει δάνειο η διάρκεια του θα είναι 4-6 χρόνια (χωρίς περίοδο χάριτος), ενώ προβλέπεται επιδότηση επιτοκίου 100%. Σε ότι αφορά στον δανεισμό, ο τελικός ωφελημένος μπορεί να ζητήσει προκαταβολή σε ποσοστό 70% του αρχικού επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων. Οι δόσεις του δανείου θα είναι μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές και το επιτόκιο σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου. Οι άλλες σημαντικές διαφορές του νέου προγράμματος σε σχέση με το προηγούμενο είναι οι εξής:

- Πριμοδοτούνται τα παιδιά με 5% το καθένα

- Υπάρχουν περισσότερες εισοδηματικές κατηγορίες

- Σε περίπτωση επιλογής του ωφελούμενου πριμοδοτούνται και τα δύο Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (αρχικό και τελικό ΠΕΑ).

- Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής, η οποία θα είναι έτοιμη σε λίγες ημέρες, ενώ θα υπάρχει και αντίστοιχο helpdesk για την υποστήριξη των αιτουμένων

Με κόστος μεγαλύτερο κατά 10%-15% από ένα συμβατικό προκάτ, αλλά με απόσβεση της επιπλέον δαπάνης σε λίγα χρόνια και με την προοπτική καλύτερης ποιότητας ζωής, κερδίζουν έδαφος στην αγορά!

 

Απόσβεση σε χρονικό διάστημα λίγων ετών και καλύτερη ποιότητα ζωής στους ιδιοκτήτες τους υπόσχονται τα προκατασκευασμένα βιοκλιματικά σπίτια. Με κόστος που είναι μεγαλύτερο κατά 10-15% από ένα τυπικό προκάτ σπίτι, τα βιοκλιματικά φαίνεται ότι κερδίζουν σημαντικό μερίδιο στην αγορά ακινήτων.

Η καλύτερη ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των βιοκλιματικών σπιτιών ανεβάζει το κόστος τους στα 850-950 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, σε σχέση με τα 750-800 ευρώ που αναμένεται να πληρώσει όποιος αποφασίσει να αγοράσει ένα μη βιοκλιματικό σπίτι. Οι αποκλίσεις στις τιμές παρουσιάζονται σε σχεδόν όλα τα μέρη του σπιτιού. Και το συνολικό κόστος μπορεί να ανέβει κατά 50.000 ευρώ επιπλέον, αν ο αγοραστής αποφασίσει να επενδύσει στο «πλήρες πακέτο» τοποθετώντας φωτοβολταϊκό και σύστημα γεωθερμίας.

«Τα προκατασκευασμένα σπίτια δεν μπορούν να γίνουν ποτέ 100% βιοκλιματικά», λέει ο πολιτικός μηχανικός Νίκος Παπαβλασόπουλος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το «ελαφρύ» κέλυφός τους δεν έχει τη θερμοχωρητικότητα που έχει ένα σπίτι κατασκευασμένο, για παράδειγμα, από πέτρα.

«Ακόμα και έτσι όμως μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να εξασφαλίσουμε ότι τα σπίτια θα είναι αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον». Τα επιπλέον έξοδα για το κέλυφος και τα κουφώματα ενός σπιτιού 80 τετραγωνικών δεν είναι μεγάλα, δεδομένου ότι τα μοντέρνα προκάτ σπίτια έχουν ούτως ή άλλως αρκετά καλή μόνωση.

«Στην περίπτωση που θέλουμε να επιτύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, μπορούμε να τοποθετήσουμε στα κουφώματα και στο κέλυφος υλικά που θα ανεβάσουν το κόστος του σπιτιού κατά περίπου 2.500 ευρώ», σημειώνει ο κ. Παπαβλασόπουλος.

Σε ένα βιοκλιματικό προκάτ μπορεί να τοποθετηθεί σύστημα παθητικού δροσισμού, όπως η ηλιακή καμινάδα, με επιπλέον κόστος 1.000 ευρώ και σκίαστρα που κοστίζουν 500 ευρώ το καθένα. Είναι δυνατόν επιπλέον να σχεδιαστούν και να τοποθετηθούν περισσότερα ανοίγματα με έξτρα κόστος περίπου 1.000 ευρώ.

Οι δαπάνες
Το κόστος του βιοκλιματικού σπιτιού ανεβαίνει πολύ, μόνο στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης αποφασίσει να τοποθετήσει φωτοβολταϊκό ή σύστημα γεωθερμίας για να μειώσει στο ελάχιστο το κόστος του ρεύματος και της θέρμανσης.

Για να αποδώσει το μέγιστο των 10 KW, το φωτοβολταϊκό πρέπει να τοποθετηθεί με κλίση 30 μοιρών σε 100 τετραγωνικά μέτρα στέγης που είναι προσανατολισμένη στον Νότο. «Το κόστος για την αγορά, την τοποθέτηση, την ενίσχυση της στέγης και τη σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ φτάνει τα 40.000 ευρώ. Ερχεται όμως με εγγύηση 25 ετών και υπολογίζουμε ότι μπορεί να δώσει στον ιδιοκτήτη ποσό 7.500 ευρώ τον χρόνο από την πώληση του ρεύματος στη ΔΕΗ».

Η γεωθερμία βασίζεται στο γεγονός ότι το νερό, όταν τρέχει μέσα σε σωλήνες που βρίσκονται μερικά μέτρα μέσα στη γη κάτω από τα σπίτι, έχει σταθερή θερμοκρασία 17 βαθμών. Επομένως απαιτείται πολύ λίγη ενέργεια για να ζεσταθεί και να φτάσει στους περίπου 22 βαθμούς που είναι η κανονική θερμοκρασία ενός σπιτιού.

«Για ένα σπίτι 80 τετραγωνικών μέτρων χρειάζεται να απλώσουμε σωλήνες σε εμβαδόν 400 τετραγωνικών μέτρων και να τις τοποθετήσουμε οριζόντια σε βάθος 2,6 μέτρων μέσα στο χώμα. Το κόστος ανέρχεται σε περίπου 15.000 ευρώ, αλλά η εξοικονόμηση σε πετρέλαιο ή ρεύμα για τα κλιματιστικά είναι πολύ σημαντική», λέει ο κ. Παπαβλασόπουλος.

Συστήματα 
Αυτόματο άνοιγμα των φώτων

Μια συμπληρωματική έξυπνη κίνηση, η οποία προϋποθέτει επιπλέον κόστος περίπου 3.000 ευρώ, είναι η τοποθέτηση ενός ηλεκτρονικού συστήματος, το οποίο θα ρυθμίζεται για να ανοιγοκλείνει παράθυρα, ρολά, στέγαστρα και φώτα σε προκαθορισμένες ώρες. Ο κ. Παπαβλασόπουλος λέει ότι η τελευταία «πινελιά» σε ένα βιοκλιματικό σπίτι θα πρέπει να είναι η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον χρωμάτων. «Εκτός από το περιβάλλον, το σπίτι θα πρέπει να είναι και φιλικό προς την αναπνοή μας. Για τον λόγο αυτό συνιστούμε χρώματα, τα οποία είναι ακριβότερα αλλά δεν περιέχουν επιβλαβείς ουσίες. Το επιπλέον κόστος για την αγορά τους ανέρχεται περίπου στα 1.500 ευρώ».

Κόστη 
Οικονομία σε βάθος χρόνου

Το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν πλέον οι κατασκευαστές, είναι το κατά πόσο όλα αυτά τα έξοδα θα φέρουν μακροπρόθεσμα οφέλη στους ιδιοκτήτες που θα αποφασίσουν να επενδύσουν. «Το ερώτημα δεν θα πρέπει να είναι το κόστος, αλλά τα χρήματα που θα χρειάζεται ο ιδιοκτήτης για τα λειτουργικά έξοδα του σπιτιού. Αν υπολογίσουμε ότι ένα σπίτι χρειάζεται περίπου 300 ευρώ τον μήνα για θέρμανση, ρεύμα κ.λπ., μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι με αυτά τα δεδομένα το βιοκλιματικό προκάτ σπίτι είναι στην πράξη φθηνότερο και σε βάθος δεκαετίας ο ιδιοκτήτης θα έχει πάρει ουσιαστικά πίσω μεγάλο μέρος από τα χρήματα που δαπάνησε», καταλήγει ο κ. Παπαβλασόπουλος.

 

 

Στέλιος Βογιατζάκης

Υπολογίζεται ότι σε κάθε κατοικία αναλογούν δύο κλιματιστικά! Τα περισσότερα μηχανήματα μάλιστα είναι παρωχημένης τεχνολογίας και αποδεικνύονται ιδιαίτερα ενεργοβόρα.

Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά την κατασπατάληση ενέργειας στον οικιακό τομέα, που απορροφά το 35% του συνόλου και μετέχει κατά 40% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, του πιο σημαντικού από τα αέρια του θερμοκηπίου. Παρ' όλα αυτά στη χώρα μας, δυόμισι χρόνια μετά τη λήξη της προθεσμίας συμμόρφωσης και μια καταδίκη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή η κοινοτική Οδηγία για τον ενεργειακό έλεγχο στον κτιριακό τομέα. Βρισκόμαστε από χρόνια σε φάση... διαβούλευσης για το πρόγραμμα ελέγχου και τα κίνητρα που θα θεσπιστούν για ανακαίνιση παλιών οικοδομών και αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών.

«Η σπατάλη στα κτίρια στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλη που έπρεπε να έχουμε πάρει μέτρα χωρίς να περιμένουμε την Οδηγία», δήλωσε στην «Ε» ο Μάνθος Σανταμούρης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επικεφαλής επιστημονικής ομάδας που ασχολείται από χρόνια με έρευνες στον τομέα της οικολογικής δόμησης. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι η μόνωση των εξωτερικών τοίχων και τα διπλά τζάμια μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος κατά 20%. Ενας άλλος παράγοντας είναι η «ηλικία» του κτιρίου. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ αυξάνονται κατά 0,8 κιλοβατώρα ανά τετραγωνικό για κάθε χρόνο «ζωής» μιας οικοδομής.

Υπολογίζει ότι το 20-25% των νοικοκυριών στεγάζεται σε κτίρια που δεν έχουν σωστή ενεργειακή κατανάλωση και το ανησυχητικό είναι ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα προέρχονται από τις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις, που πληρώνουν το 6,2% του εισοδήματός τους σε λογαριασμούς της ΔΕΗ έναντι 0,6% των εύπορων. Προτρέπει πάντως τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν με δική τους πρωτοβουλία στη λήψη μέτρων, διαβεβαιώνοντάς τους ότι η απόσβεση γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε δύο έως το πολύ τέσσερα χρόνια, ανάλογα με το εύρος των αλλαγών.

Για τις νέες οικοδομές η εφαρμογή των κανόνων της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής μπορεί να επιφέρει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη από 60-80%. Είναι απλές συνταγές, κυρίως κανόνες δόμησης, που έχει τηρήσει με επιτυχία η Ελλη Γεωργιάδου. Η αρχιτέκτων ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, αλλά έχει υπογράψει σε όλη τη χώρα κατοικίες και δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα που ακολουθούν τις επιταγές της «πράσινης γραμμής». Δίνει μεγάλη έμφαση στα υλικά και παρατηρεί: «Εχουμε θαυμάσιες πρώτες ύλες στην ελληνική φύση, αλλά τις ξεχάσαμε τα τελευταία χρόνια με την έπαρση του hi tech».

Η κατοικία της στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, με εμβαδόν 220 τετραγωνικά, χρειάζεται μόλις 1,5 τόνο πετρελαίου για να θερμανθεί τη χειμερινή περίοδο, όταν ανάλογων διαστάσεων σπίτια στην ίδια περιοχή ξοδεύουν από 4 έως και 7,5 τόνους. «Στο σπίτι μας αισθανόμαστε αυτό το αίσθημα θερμικής άνεσης που έχουμε όταν επισκεπτόμαστε ένα πέτρινο σπίτι». Ούτε λόγος για κλιματιστικά...

«Είναι μύθος ότι οι αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής εφραμόζονται σε μονοκατοικίες, στα προάστια και στις παραθεριστικές περιοχές», ξεκαθαρίζει και προσθέτει: «Είναι βεβαίως δυσκολότερο σε μια πόλη, με τα μικρά οικόπεδα και τους στενούς δρόμους. Υπάρχουν όμως λύσεις για να εκμεταλλευτεί κανείς την ηλιακή ακτινοβολία, το φυσικό αερισμό και τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας».

Η κ. Γεωργιάδου επιμένει πως «το σπίτι πρέπει να ανασαίνει» και δίνει έμφαση στα δομικά υλικά. «Χρησιμοποιούμε μονωτικά υλικά, όπως επιβάλλει ο κανονισμός του 1970 και νομίζουμε ότι έχουμε θωρακίσει το σπίτι μας. Στην πραγματικότητα όμως δημιουργούν ένα αδιαπέραστο στρώμα και δεν επιτρέπουν την ανανέωση του εσωτερικού αέρα. Επιπλέον, λόγω του ότι τα περισσότερα περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, δημιουργούν τα άρρωστα κτίρια, που επιβαρύνουν την υγεία των ενοίκων τους, προκαλώντας από ζαλάδες έως και σοβαρές ασθένειες», αποκαλύπτει.

Δεν μένει όμως μόνο στη θεωρία και περιγράφει μερικά από τα λεγόμενα παθητικά συστήματα που εφαρμόζονται εύκολα στις περισσότερες οικοδομές:

**ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ. Αξιοποιούνται κατάλληλα όλες οι πλευρές του οικοπέδου. Το σπίτι πρέπει να είναι στραμμένο προς το Νότο, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας. Ο Βορράς δεν πρέπει να υποτιμάται, αφού είναι πολύτιμος για τους θερινούς μήνες. Στις άλλες δύο διευθύνσεις, την Ανατολή και τη Δύση, χρειάζεται να μπουν πετάσματα ώστε ο ήλιος να φτάνει στο εσωτερικό του σπιτιού το χειμώνα και να μένει εκτός το καλοκαίρι. Σήμερα υπάρχουν χάρτες που επιτρέπουν στους αρχιτέκτονες να γνωρίζουν την πορεία του ήλιου ανάλογα με την εποχή και την ώρα, δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες στο σχεδιασμό του σπιτιού.

**ΑΕΡΙΣΜΟΣ. Εξασφαλίζεται με την κατασκευή ανοιγμάτων (πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες κ.λπ.) σε κατάλληλες θέσεις, σε συνδυασμό με τη χρήση υλικών που σώζουν το κτίριο από την ασφυξία. Τα κουφώματα κοντά στο έδαφος φέρνουν ή διώχνουν τον ψυχρό αέρα στο σπίτι, ενώ τα ψhλά εξασφαλίζουν την ίδια λειτουργία για τις θερμές αέριες μάζες. Το καλοκαίρι ο αερισμός γίνεται το βράδυ, ενώ την ημέρα τα ανοίγματα πρέπει να μένουν κλειστά.

* ΥΛΙΚΑ. Στο εμπόριο υπάρχουν «πράσινα» προϊόντα για όλο το σπίτι. Βασικός κανόνας είναι η θωράκιση δύσκολων τμημάτων της οικοδομής, όπως το μπετόν, που μπορεί κάλλιστα να καλυφθεί εξωτερικά με ηρακλείτη, μια φλούδα ξύλου με τσιμέντο. Εχει αποδειχθεί ότι το πάχος των εσωτερικών τοίχων και η χρήση «σκληρών» υλικών βοηθά στην αποθήκευση θερμότητας την ημέρα, που αποδίδεται τις βραδινές ώρες, αφού λειτουργούν ως θερμοσσυσωρευτές.

 

Στο θέμα του κόστους, η Ελλη Γεωργιάδου είναι κατηγορηματική: «Αλλος ένας μύθος», μας διαβεβαιώνει, και αναφέρει ότι η χρήση τούβλων θερμομπλόκ συνεπάγεται μια επιβάρυνση της τάξης των 1.000-1.500 ευρώ σε μια οικοδομή επιφάνειας 150 τετραγωνικών. Χρειάζεται να συνδυαστεί με τα γνωστά τούβλα στο εσωτερικό και επομένως οι εξωτερικοί τοίχοι θα έχουν πάχος 30 εκατοστά, έναντι 20 που είναι το σύνηθες. Μειώνουν όμως κατακόρυφα τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης. «Γίνεται πιο ολοκληρωμένη μελέτη και αυτό συνεπάγεται μια αύξηση της αμοιβής του μηχανικού έως 2.000 ευρώ, η απόσβεση όμως γίνεται σχεδόν αμέσως. Να συνυπολογίσουμε ότι θα ζούμε σε ένα σωστό και υγιές σπίτι. Να μην ξεχνάμε, ότι ένα κτίριο έχει "ζωή" 100-150 χρόνια και με τις κακές κατασκευές κληροδοτούμε ένα μεγάλο πρόβλημα ρύπανσης στις επόμενες γενεές. Σε τελευταία ανάλυση, η οικολογική δόμηση είναι στάση ζωής». *